Πώς η σύγχρονη ζωή επηρεάζει τη σωματική και ψυχική μας υγεία
Η σύγχρονη διαβίωση είναι μια πολύπλευρη επιτομή της εξελισσόμενης τεχνολογίας και των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης. Τα καταστήματα επικοινωνίας αλλάζουν κάθε μέρος της ζωής μας τόσο γρήγορα ώστε να είναι δύσκολο να προσαρμοστεί. Η τεχνολογία και τα μέσα ενημέρωσης επηρεάζουν τη σωματική και ψυχική μας υγεία;
Η τεχνολογία έχει βελτιώσει τη ζωή πολλών ανθρώπων, με σχεδόν τους μισούς ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες που δεν μπορούν να φανταστούν τη ζωή χωρίς το smartphone τους.
Η έρευνα του αμερικανικού ψυχολογικού συνδέσμου στην Αμερική το 2017 δείχνει ότι το 99 % των ενηλίκων κατέχει ηλεκτρονική συσκευή, περίπου το 86 % κατέχει έναν υπολογιστή, το 74 % κατέχει ένα smartphone και το 55 % κατέχει ένα tablet.
Η έρευνα αναφέρει επίσης ότι μεταξύ 2005 και 2015, το ποσοστό των ενηλίκων που χρησιμοποιούν τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης αυξήθηκαν από 7 % σε 65 %, με ποσοστά χρήσης νεαρών ενηλίκων ηλικίας μεταξύ 18 και 29 ετών να αυξάνονται από 12 % σε 90 % σε εκείνη την περίοδο.
.
Πρόσφατη έρευνα του Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research διαπίστωσε ότι οι έφηβοι ηλικίας 13 έως 17 ετών έχουν μετατοπίσει τις προτιμώμενες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης και είναι πλέον πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν το Snapchat και το Instagram.
Τα βασικά ευρήματα της έρευνας περιελάμβαναν το γεγονός ότι περίπου το 76 %
διαπίστωσαν επίσης ότι αν και το 91 % των εφήβων χρησιμοποιούν τακτικά μηνύματα κειμένου, το 40 % χρησιμοποιεί επίσης εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων όπως το WhatsApp, Kik, ή γραμμή.
Τα κοινωνικά μέσα και τα μηνύματα κειμένου έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος του τρόπου με τον οποίο τα άτομα αλληλεπιδρούν με τις κοινωνικές τους ομάδες. Στην πραγματικότητα, για πολλούς εφήβους και νέους ενήλικες, η ανταλλαγή μηνυμάτων κειμένου και η επικοινωνία των κοινωνικών μέσων είναι πλέον πιο πιθανό από τις αλληλεπιδράσεις προσωπικών.
Η εμφάνιση του «σταθερού ελεγκτή»
Οι τεχνολογικές και κοινωνικές προόδους των μέσων ενημέρωσης της τελευταίας δεκαετίας έχουν εκτρέψει τον “σταθερό έλεγχο”. Ένας συνεχής ελεγκτής είναι ένα άτομο που συνεχώς, σχεδόν εμμονή, ελέγχει τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα κείμενα και τους λογαριασμούς κοινωνικών μέσων. Αυτό το προφίλ είναι συνώνυμο με το 43 % των ατόμων των ΗΠΑ.
Η συνεχώς συνδεδεμένη με αυτόν τον τρόπο έχει συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα στρες. Επιπλέον, το 18 % των ατόμων έχει εντοπίσει τη χρήση της τεχνολογίας ως σημαντική πηγή στρες.
Σε μια μέση ημέρα στις Η.Π.Α., το 65 % των ενηλίκων ελέγχει συνεχώς το προσωπικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το 52 % και το 44 % των κειμένων ελέγχου και των κοινωνικών μέσων, αντίστοιχα, και το 28 % αναφέρουν το ίδιο και για τα μηνύματα εργασίας.
Τα επίπεδα στρες μεταξύ των συνεχών πούρων είναι σημαντικά υψηλότερα από ό, τι είναι μεταξύ των ανθρώπων που δεν ασχολούνται με την τεχνολογία και τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης ως συχνά.
Για παράδειγμα, το 42 % των συνεχών πούρων ανησυχούν για την επίδραση των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης στη σωματική και ψυχική τους υγεία, σε σύγκριση με το 27 % των μη σταθερών πούρων.
Επιπλέον, ως αποτέλεσμα της τεχνολογίας, πιο σταθερά πούλια από ό, τι τα μη σταθερά πούλια αισθάνονται αποσυνδεδεμένα από την οικογένειά τους, ακόμη και όταν βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο και πάνω από το ένα τρίτο των συνεχών πούρων λένε ότι είναι Είναι απίθανο να συναντηθούμε προσωπικά με φίλους και οικογένεια λόγω των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης.
Ψηφιακή συνδεσιμότητα και ευεξία
Ενώ πολλοί άνθρωποι συμφωνούν έντονα ότι αποσυνδέστε ή παίρνετε μια ψηφιακή αποτοξίνωση και στη συνέχεια είναι σημαντική για την ψυχική υγεία, στην πραγματικότητα, μόνο το 28 % αυτών των ανθρώπων Απενεργοποιήστε περιοδικά από την τεχνολογία.
Σε όλες τις γενιές, το 48 % των χιλιετηρίδων, το 37 % των Gen Xers, το 22 % των boomers και το 15 % των ωριμμάτων ανησυχούν για τις αρνητικές επιπτώσεις των κοινωνικών μέσων στη σωματική και ψυχική τους υγεία.
Οι αλληλεπιδράσεις στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ευημερία και την ικανοποίηση ενός ατόμου. Πολλές μελέτες έχουν παρατηρήσει ότι περισσότερο χρόνο που δαπανάται για τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο μοναξιάς και κατάθλιψης, γεγονός που θέτει το ερώτημα: είναι δυσαρεστημένοι άνθρωποι που χρησιμοποιούν κοινωνικά μέσα ή τα κοινωνικά μέσα χρησιμοποιούν επηρεάζουν την ευτυχία;
Ευτυχία
Μια πρόσφατη μελέτη με επικεφαλής τους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα διερεύνησε το λεγόμενο παράδοξο φιλίας που βίωσαν οι χρήστες των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης. Το παράδοξο της φιλίας διαπιστώνει ότι, κατά μέσο όρο, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι λιγότερο δημοφιλείς από τους φίλους τους στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ευτυχία.
“Όσο γνωρίζουμε, ποτέ δεν έχει αποδειχθεί προηγουμένως ότι οι χρήστες των κοινωνικών μέσων δεν είναι μόνο λιγότερο δημοφιλείς από τους φίλους τους κατά μέσο όρο αλλά και λιγότερο ευτυχισμένοι», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Johan Bollen, Αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Πληροφορικής και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα.
“Η μελέτη αυτή υποδηλώνει ότι η ευτυχία συσχετίζεται με τη δημοτικότητα και επίσης ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων στα κοινωνικά δίκτυα δεν είναι τόσο ευτυχισμένη όσο οι φίλοι τους λόγω αυτής της συσχέτισης μεταξύ φιλίας και δημοτικότητας”.
Συνολικά, η έρευνα διαπίστωσε ότι οι χρήστες των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης ενδέχεται να βιώσουν αυξημένα επίπεδα κοινωνικής δυσαρέσκειας και δυστυχίας ως αποτέλεσμα της σύγκρισης της ευτυχίας και της δημοτικότητάς τους με εκείνη των φίλων τους.
“Οι χαρούμενοι χρήστες των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης μπορούν να πιστεύουν ότι οι φίλοι τους είναι πιο δημοφιλείς και ελαφρώς πιο ευτυχισμένοι από ό, τι είναι – και οι δυσαρεστημένοι χρήστες των κοινωνικών μέσων θα έχουν πιθανώς δυσαρεστημένους φίλους που εξακολουθούν να φαίνονται πιο ευτυχισμένοι και πιο δημοφιλείς από ό, τι κατά μέσο όρο” Ο καθηγητής Bollen εξήγησε.
Απομόνωση
Ο χρόνος που αφιερώνεται στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την ψυχική υγεία. Η εθνική ανάλυση με επικεφαλής τους επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ (PITT) στην Πενσυλβανία υποδηλώνει ότι όσο περισσότερο χρόνο οι ενήλικες ηλικίας 19 έως 32 δαπανούν χρησιμοποιώντας τα κοινωνικά μέσα, τόσο πιο πιθανό είναι να είναι κοινωνικά απομονωμένοι.
“Αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα για τη μελέτη επειδή τα προβλήματα ψυχικής υγείας και η κοινωνική απομόνωση βρίσκονται σε επιδημικά επίπεδα μεταξύ των νέων ενηλίκων”, δήλωσε ο Brian A. Primack, Ph.D., διευθυντής του Κέντρου Έρευνας του Pitt Μέσα ενημέρωσης, τεχνολογία και υγεία.
“Είμαστε εγγενώς κοινωνικά πλάσματα, αλλά η σύγχρονη ζωή τείνει να μας χωρίσει αντί να μας φέρει μαζί. Ενώ μπορεί να φαίνεται ότι τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν ευκαιρίες για να καλύψουν αυτό το κοινωνικό κενό, νομίζω ότι αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι μπορεί να μην είναι η λύση που οι άνθρωποι ελπίζουν “.
κατάθλιψη
Σε άλλη μελέτη που διεξήχθη από την Ιατρική Σχολή του Pitt, διαπιστώθηκε επίσης ότι οι δαπάνες παρατεταμένων περιόδων στα κοινωνικά μέσα συνδέονται με την κατάθλιψη σε νέους ενήλικες. Σε σύγκριση με άτομα που έλεγξαν τα κοινωνικά μέσα λιγότερο συχνά, οι συχνές πούρες ήταν 2,7 φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν κατάθλιψη. Περισσότερο από το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων στη μελέτη ταξινομήθηκαν ως έχουν υψηλές δείκτες κατάθλιψης.
Ομοίως, η εγκατάσταση για μια συνάντηση μαραθωνίου που παρακολουθεί την αγαπημένη σας τηλεοπτική εκπομπή σχετίζεται με κόπωση, παχυσαρκία, μοναξιά και κατάθλιψη.
Ωστόσο, η έρευνα που δημοσιεύθηκε στην κυβερνοψυχολογία, τη συμπεριφορά και την κοινωνική δικτύωση λέει ότι δεν χρειάζεται να σταματήσετε τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης εντελώς. Απλώς η αλλαγή της συμπεριφοράς σας σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και η λήψη περιστασιακής διακοπής μπορεί να σας βοηθήσει να σηκώσετε τα πνεύματά σας.
Παιδιά και οικογενειακές, ψηφιακές συνδέσεις
Οι γονείς συχνά αγωνίζονται να εξισορροπήσουν τις οικογενειακές και ψηφιακές συνδέσεις και μπορούν να αντιμετωπίσουν μια συνεχή μάχη προσπαθώντας να περιορίσουν το χρόνο της οθόνης του παιδιού τους. Η σημασία της γονικής τεχνολογικής παρακολούθησης αυξάνεται μόνο από στοιχεία, όπως η σχέση μεταξύ του χρόνου χειροκίνητης οθόνης και των καθυστερήσεων ομιλίας σε μικρά παιδιά, η σύνδεση μεταξύ εθισμού σε κινητές συσκευές και κατάθλιψης και άγχους στους φοιτητές κολλεγίων και η συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης σε οθόνες smartphone και χαμηλότερη ποιότητα ύπνου.
Ωστόσο, ο χρόνος οθόνης για τα παιδιά δεν είναι όλα κακά. Η έρευνα που εξετάζει περισσότερους από 120.000 εφήβους διαπίστωσε ότι τα στοιχεία που συνδέουν τη σχέση μεταξύ χρόνου οθόνης και ευεξίας είναι αδύναμα στην καλύτερη περίπτωση, ακόμη και στα υψηλότερα επίπεδα δέσμευσης. Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στην ψυχολογική επιστήμη, υποδηλώνουν ότι η μέτρια χρήση οθόνης δεν έχει καμία επίδραση στην ευημερία των εφήβων.
Επιπλέον, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Psychiatric Quarterly βρήκε μόνο μια μικρή σχέση μεταξύ υπερβολικού χρόνου οθόνης και επιπέδων εφηβικής κατάθλιψης και παραβατικότητας.
“Οι οθόνες διαφόρων ειδών είναι όλο και περισσότερο ενσωματωμένες στην καθημερινή ζωή, είτε περιλαμβάνουν εκπαίδευση, εργασία, κοινωνικοποίηση ή προσωπική οργάνωση”, εξηγεί ο ηγέτης της μελέτης, καθηγητής Christopher Ferguson, του Πανεπιστημίου Stetson στο Deland, FL. “Ο καθορισμός στενών ορίων στην ώρα της οθόνης μπορεί να μην συμβαδίζει με τις μυριάδες τρόπους με τους οποίους οι οθόνες έχουν γίνει απαραίτητες για τη σύγχρονη ζωή”.
Με την συνεχώς αυξανόμενη δημοτικότητα των εφαρμογών υγείας σε smartphones, κατάθλιψη, άγχος, ανησυχία και έλλειψη ύπνου μπορούν να αρχίσουν να αντιμετωπίζονται στο ίδιο χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να εντοπίσετε ένα καλό εστιατόριο .
Εκατομμύρια άνθρωποι βιώνουν ψυχολογική δυσφορία και αποτυγχάνουν να ακολουθήσουν ή να λάβουν βοήθεια από υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Δεδομένης αυτής της ανισότητας μεταξύ της ανάγκης και της προσβασιμότητας των υπηρεσιών, οι εφαρμογές smartphone θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην παροχή προσιτών και ελκυστικών στρατηγικών θεραπείας.
video gaming και επιθετικότητα
Το Video Gaming είναι ένας άλλος τομέας που έχει κερδίσει μια κακή φήμη, με κάποια έρευνα που υποδηλώνει μια σύνδεση μεταξύ βιντεοπαιχνιδιών και βίας. Ωστόσο, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Communication δεν διαπίστωσε τέτοια σχέση μεταξύ της επιθετικότητας που παρατηρήθηκε στις ταινίες και τα βιντεοπαιχνίδια και τη βία της πραγματικής ζωής.
“Η κοινωνία έχει περιορισμένο αριθμό πόρων και προσοχής για να αφιερώσει το πρόβλημα της μείωσης του εγκλήματος”, δήλωσε ο καθηγητής Ferguson. “Υπάρχει κίνδυνος να εντοπιστεί το λάθος πρόβλημα, όπως η βία των μέσων ενημέρωσης, μπορεί να αποσπάσει την κοινωνία από πιο πιεστικές ανησυχίες όπως η φτώχεια, η εκπαίδευση και οι επαγγελματικές ανισότητες και η ψυχική υγεία”.
Johns Hopkins Bloomberg Σχολή Δημόσιας Υγείας στη Βαλτιμόρη, MD, διαπίστωσε ότι ενώ 4 ώρες παιχνιδιού βιντεοπαιχνιδιών μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα κατάθλιψης σε εφήβους, η συχνή χρήση των κοινωνικών μέσων και των άμεσων μηνυμάτων μπορεί να μετριάσει αυτά τα συμπτώματα μερικά άτομα.
“Ενώ παίζετε βιντεοπαιχνίδια για 4 ώρες την ημέρα μπορεί να είναι ανησυχητική συμπεριφορά, όχι όλοι όσοι το κάνουν κινδυνεύουν να αναπτύξουν συμπτώματα εθισμού ή κατάθλιψης”, δήλωσε ο ηγέτης της μελέτης Michelle Colder Carras, Ph.D. , ένας μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Ψυχικής Υγείας στο σχολείο Bloomberg.
“Εάν αυτοί οι έφηβοι κάθονται γύρω από το παίζοντας παιχνίδια μαζί με τους φίλους τους ή κουβεντιάζουν τακτικά με τους φίλους τους online καθώς παίζουν, αυτό θα μπορούσε να είναι μέρος ενός απολύτως φυσιολογικού αναπτυξιακού μοτίβου. Δεν πρέπει να υποθέσουμε ότι όλα αυτά έχουν πρόβλημα. ”
Παρά τους πιθανούς κινδύνους για την ψυχική υγεία, οι τάσεις κατά την τελευταία δεκαετία δείχνουν ότι η χρήση της τεχνολογίας και των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης αυξάνεται, επομένως τα προβλήματα αυτά δεν είναι πιθανό να εξαφανιστούν σύντομα, με συνήθειες απίθανο να αλλάξουν.
Επιπλέον, καθώς η συνδεσιμότητα συνεχίζει να πλέκει το δρόμο της μέσα από κάθε πτυχή της δουλειάς, του σπιτιού και της κοινωνικής ζωής μας, η απάντηση μπορεί να μην βρίσκεται στη μείωση του χρόνου μας χρησιμοποιώντας αυτά τα κανάλια ή να είναι σε θέση να αποσυνδεθεί στην κίνηση του Ένας διακόπτης – ειδικά επειδή η απόσυρση στο διαδίκτυο έχει συνδεθεί με αυξημένο καρδιακό ρυθμό και αρτηριακή πίεση.
Μια μελέτη
Η σύγχρονη ζωή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων προβλημάτων σωματικής και ψυχικής υγείας, αλλά η ισορροπία μεταξύ διαδικτυακών και πραγματικών κοινωνικών σχέσεων, προχωρώντας, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση Η ψυχική μας υγεία υπό έλεγχο.
- Ψυχική υγεία
- Άγχος/άγχος
- IT/Internet/e-mail